13/5/08

ESPAVILA MAIGEN MOMENTS DE CRISI
Fins fa quatre dies, just abans de les eleccions, ens deien que no patíssim, que no hi havia crisi, si bé el ciutadà fa temps que sap que n'hi ha; bé, aleshores tampoc ningú no parlava de problema de l’aigua…Segurament deu ser molt difícil prendre mesures per pal·liar els efectes de problemes que afecten tothom, perquè no sembla pas que la sensibilitat dels polítics tingui previstes gaires solucions. Com sempre, doncs, també en temps de crisi, el ciutadà ha d’aguditzar la imaginació; ara calen iniciatives, encara que sigui amb pocs mitjans, per superar aquesta època de vaques magres. En aquest moment, quan anar de compres és més difícil perquè el pressupost familiar s’ha d’ajustar, és quan el comerç local ha de fer un gran esforç i lluir les millors gales per arribar al possible client i demostrar-li que comprar al poble pot ser millor –per qualitat, comoditat i economia– que anar a la capital o a centres comercials. En aquest moment, quan anar de viatge pot representar una càrrega massa feixuga, és quan l’oferta propera i econòmica ha de ser més intensa. En aquest moment, quan una vetllada fora de casa, sols o amb els amics (sopar, cine, concert, teatre, ball...), fa pensar-nos-ho dues vegades, és quan les entitats i els establiments locals dedicats a la restauració han de millorar l’oferta per engrescar la gent. És en aquests moments quan hauríem d’entendre i creure que Esparreguera té coses a oferir: comerç, restauració, activitats, llocs per visitar... Creure en Esparreguera. I haurien de començar per creure-hi els polítics, sobretot; sembla que ho ignorin quan darrerament rebem a casa, junt amb els diaris, un llibret publicat per la Diputació de Barcelona, sobre “Turisme prop de Barcelona”, i d’Esparreguera ni se’n parla. És que som menys que Collbató o Olesa, posem pel cas?

TU FAS MODA!
Les noves tendències ho permeten gairebé tot, mentre sàpigues combinar i barrejar materials, colors i estils. Els complements, sabates, joies, bosses, cinturons, mocadors… són peces claus de la moda aquest estiu. Atrebeix-te amb els metalitzats, colors brillants i estampats vius. Combina sabates de talò, cinturons platejats, bosses decorades amb jeans i estampats. No oblidis les caçadores o “sarianes”, els pantalons curts, i molt curts, les mini faldilles que tornen…La moda és la teva llibertat, “tu fas moda”, aquest seria l’eslògan publicitari d’una campanya que definís les noves tendències per aquest estiu.


RELAXACIÓ CONTRA TENSIÓ
Avui vivim desbordats per exigències i urgències que ens obliguen a estar constantment pendents de l'exterior, atents a assumptes, problemes, gestions que ens mantenen sempre en moviment, és a dir, en acció. Tot això ens impedeix posar atenció, ser conscients de nosaltres mateixos i adonar-nos que nosaltres som els protagonistes de les accions. A l'hora de solucionar problemes estem tensos, espessos, dispersos i se’ns fa difícil trobar les solucions adequades. L'atenció és una eina clau per començara descobrir-nos observant el nostre funcionament més enllà dels nostres pensaments. La relaxació és el contrari de l’acció. Tota acció és una descàrrega d'energia i la relaxació és el mitjà natural per a la seva recuperació. A més acció li correspon més relaxació. Durant tota la vida ens entrenem per a l'acció correcta i també fora bo que ens entrenéssim pera una relaxació correcta. La psicofisiologia moderna dóna com un fet que tota tensió emocional es tradueixen una contracció muscular i que tota repressió psíquica sostinguda, s'expressa en l'organisme en forma de contractura muscular permanent. Mitjançant la relaxació conscient s'aconsegueix desfer totes aquestes contractures de manera lenta però segura. A mesura que es van deixant anar aquestes contractures, van desapareixent també les corresponents tensions emocionals i mentals. El cos recupera el funcionament normal, la salut millora, en general, de manera notable, gràcies a una major producció d'energia i a una millora de la circulació per tot l'organisme. La vida afectiva deixa d'estar pendent dels estímuls i dels canvis superficials i adquireix una profunda estabilitat. La ment no solament aconsegueix alliberar-se de la hiperactivitat passant a un estat de calma i serenor, sinó que també adquireix més claredat y efectivitat entots el seus processos.

ESPAI PER COMPARTIR UN VETLLADA
De vegades espais insòlits se’ns oferixen per compartir una xerrada, una sessió d’estudi, d’anàlisi, etc. És el cas d’aquest espai que trobem al restaurant Bindu, una saleta acollidora on s’hi organitzen trobades arran d’algun tema d’interès. El restaurant, o millor dit, les persones que el porten, ofereixen als seus clients una excusa per trobar-se i compartir una estona a l’entorn de temes interessants, curiosos, si més no. Des de principis d’any han organitzat mitja dotzena de trobades: a l’entorn dels somnis (el coneixement profund d’un mateix ens permet poder alliberar la nostra naturalesa essencial. Tot un procés d’alquimia i sanació. Retrobar-se amb el ser a partir dels somnis); sobre l’experiència del part natural (a càrrec d’una llevadora de la casa de parts Migjorn); sobre les herbes de Montserrat (introducció teòrica de les herbes remeieres que tenim al nostra abast); arran de la creació d’una escola alternativa (sobre la proposta de crear un espai infantil i familiar on oferir eines perquè els infants creixin dins d’un marc de criança compartida i educació lliure;per escoltar jazz en directe (amb SmallBand)… i seguiran amb: la manera de fer pa (una sessió de cuina on aprendrem afer diferents tipus de pa); a l’entorn d’un taller de clown; per escoltar música Hang (i veu); sobre la maternitat i les doules; un altre vegada les herbes (per elaborar ratafia, oli d’hipèric, xarop de pinya, esperit de romaní) amb l’excusa d’alguna exposició (de fotografia, de pintura…); etc. Aquest espai però se’ns obre a moltes més possibilitats; precisament el desig dels propietaris és que qui vulgui pugui proposar activitats per fer allí, petits concerts, exposicions, xerrades, trobades de lectura, poesia, contes…És tracta doncs que proposeu, o millor, que sapigueu que podeu proposar temes o crear situacions per trobar-nos al Bindu, a la saleta del Bindu. Totes les excuses són bones per compartir una estona amb amics o, perquè no, fent noves amistats.

L’ARTROSI AUGMENTA AMB L’EDAT
Artrosi de genoll 
L’artrosi és un desgast del cartílag del’articulació. Està relacionat amb l’edat i pot ser degut al sobre pes. Pot causar dolor, sobretot en baixar les escales o enaixecar-se d’un seient baix. En general ha d’aprendre a no sobrecarregar els genolls. Quan li faci mal el genoll, no l’ha de forçar. Esperi que el dolor millori per tornar a la normalitat. En la fase de dolor eviti caminar molt i pujar i baixar escales. Faci breus períodes de repòs al llarg del dia. Porti bastó a la mà contrària al genoll més afectat, disminuirà el dolor i li donarà seguretat. Les genolleres empitjoren el dolor perquè premen, encara que algunes persones se senten més segures. Segui en cadires altes amb reposa braços. Li costarà menys aixecar-se. No s’agenolli ni es posi ajupit. Utilitzi sabates còmodes, fermes i amb un bon amortiment. No porti sabates amb taló alt. Perdre una mica de pes, si li sobra, disminuirà les seves molèsties. Si té el genoll inflamat, posar-se fred a sobre li pot calmar el dolor. Pot prendre analgèsics tipus paracetamol i en alguns casos antiinflamatoris. Exercicis de rehabilitació: si segueix un programa d’exercicis millorarà la força, resistència i funció del genoll. Pot ser taneficaç com prendre antiinflamatoris. Camini amb regularitat per terreny pla, o pedalegi, balli, nedi, faci exercicis a la piscina, etc. Faci-ho sempre que no tingui dolor. Augmenti la durada gradualment fins a 45-60 minuts, de 3 a 5 dies a la setmana. És essencial moure, estirar i enfortir diàriament les articulacions amb artrosi per mantenir-les flexibles i fortes. Assegut en una cadira estiri la cama.Quan ho pugui fer bé pot posar una mica de pes al damunt del turmell. Després mogui la punta del peu apropant-la i allunyant-la. Estirat d’esquenes, amb les cames estirades. Dirigeixi la punta del peu cap al cap; prement amb força el genoll contra el terra. L’artrosi és la pèrdua del cartílag de les articulacions. El cartílag és com un coixí que fa que al moure les articulacions aquestes no ens facin mal. A mesura que anem perdent cartílag apareix el dolor, més intens com més desgastat està. A l’actualitat no existeix cap medicament preventiu. Només podem aplicar algunes mesures de prevenció. El seu metge de família serà qui es farà càrrec del diagnòstic i seguiment de l’artrosi. Ell li recomanarà el tractament més adequat per alleugerir el dolor i els exercicis o tractaments fisioterapèutics més convenients. El seu dietista el pot ajudar aperdre pes.MAL ALÈ O HELITOSI?
L’halitosi és la presència de mal alè i un problema que moltes persones tenen algun cop. Es calcula que un 40% de la població ha patit o el pateix en algun moment de la seva vida. Si tenim en compte la magnitud del mercat de vendes de col·lutoris i altres productes destinats a combatre el mal alè (quasi un bilió de dòlars segons les últimes estadístiques), l´halitosi és un problema personal que preocupa molta gent. Les causes son diverses: mala higiene bucal, malalties en les genives, ingesta de determinats aliments (per exemple all o ceba), tabac i alcohol, sequedat bucal o malalties com l adiabetis, alteracions del fetge, malalties respiratòries, alteracions gastrointestinals… Recorda que un gran nombre de persones pateix “mal alè matinal” produït per un flux salival disminuït durant la nit, que fa que els àcids i restes d’aliments es descomponguin en la cavitat bucal. La forma de saber si tenim aquestproblema és cobrir-se la boca i elnas amb la mà, exhalar i olorar elpropi alè. Perquè les fibres sensitivesdel nervi olfactori s’acostumen a les olors, molt poques persones poden percebre els seus propis aromes, per això una altra forma és preguntar a algú de confiança o bé al nostre dentista si tenim mal alè. Per a prevenir l’halitosi és imprescindible evitar els aliments responsables del mal alè i a més a més raspallar-se profundament i de manera correcta les dents com a mínim tres vegades al dia, utilitzant també el fil dental, glopejant algun col·lutori i completant la tècnica amb el raspallat de la llengua. En cas d’usar pròtesis mòbils (“de treure i posar”) netegeu-les a fons abans de posar-vos-les de nou. Eviteu aliments responsables del mal alè, així com tabac i alcohol, i recordeu visitar el vostre dentista periòdicament per realitzar revisions i neteges dentals.

Cap comentari: