2/6/11

EL POLÍTIC HA D'ESCOLTAR EL CIUTADÀ

El cant del cigne, o la revifada abans de la mort. Però no és d’una mort física de la que vull parlar, sinó de la mort d’antigues maneres de fer. Segurament estem entrant en una nova era, una era guiada per les noves tecnologies i gestionada pels qui en saben més d’aquestes tecnologies, tècnics ben preparats. La ideologia? La ideologia la marcaran els qui sàpiguen utilitzar les noves tecnologies (no és res estrany, avui les xarxes socials han fet canviar les tendències de vot als EUA, han fet caure dictadors… estan modificant les regles del joc). I és en aquest sentit que t’adones que les antigues maneres de fer estan morint i fent, això sí, la darrera revifada per veure de recolocar les coses on eren. Esperem que les coses no tornin on eren, esperem que mentre gaudíem d’una vida de privilegi hàgim sabut educar bé les properes generacions i que aquestes trobin la manera de redreçar tot el que hem malmès sense contenció. Per què podrà ser així? doncs perquè les noves tecnologies posen a l’abast de tothom la informació, estableixen contactes impensables, eliminen fronteres i obliguen als poderosos a comptar amb l’usuari.
El president dels EUA, Barack Obama, va defensar darrerament la seva proposta de reduir el dèficit en els pròxims 12 anys, sense abandonar les inversions en educació, energia i investigació, durant una assemblea popular a Facebook titulada “Responsabilitat i prosperitat compartides”. Més de mil internautes que seguien la conferència online van poder plantejar les seves qüestions a les que el president donava resposta. L’esdeveniment va ser moderat pel fundador de la xarxa social, Mark Zuckerberg. Les propostes del president incloïen una manera de reduir despeses, per exemple en sanitat, utilitzant Facebook per a l’intercanvi d’informació entre centres mèdics.
Ara, durant la campanya electoral, sentirem moltes vegades –ja ho hem sentit en algun debat– “Hem de comptar amb el ciutadà”, “Ho farem amb l’ajut del ciutadà”… doncs sí, però el polític haurà d’escoltar el ciutadà. MAIG 2011

Cap comentari: