2/6/11

GOVERNAR ENTRE TOTS

“Avui, en la societat del coneixement, la democràcia és la manera més eficaç de convertir l’intel·ligència col·lectiva en decisions encertades. En aquesta era de xarxes socials i mobilització permanent, més que tenir un govern dels millors, es tracta de governar millor entre tots”. Així ho deia Daniel Innerarity, catedràtic de filosofia política en una entrevista a la premsa fa uns dies. I està bé el concepte: una societat composada per la suma de milers de coneixements de cadascun de nosaltres. Més coneixement, més consciència, més responsabilitat. Diu “no és necessari ser molt savi sinó tenir una capacitat ràpida d’aprenentatge”.
Tot això bé a tomb perquè aquests dies la notícia, o millor dit, el rumor, està en saber com formaran govern els 9 partits representats per 21 regidors a l’alcaldia d'Esparreguera?
Qui de vosaltres no ha fet alguna porra al respecte? Però més enllà de satisfer la curiositat o d’engreixar les tertúlies populars, la discussió està enquistada en una manera de fer única i segurament obsoleta.
Segons el pensament del filòsof la solució no passarà pels pactes, ni per tenir un govern dels millors, sinó que governarà millor qui s’arrisqui a comptar amb l’opinió col·lectiva per assolir una decisió encertada. En definitiva, aprendre ràpid per avançar. I curiosament això no és una opinió d’elit o inabastable, sinó que, a peu de carrer, és una opinió força compartida.
La comunicació, i les moltes maneres al nostre abast d’aconseguir la informació, fa que el ciutadà se senti més capacitat i per tant més responsable… “és tracta de governar millor entre tots”.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Sembla ser que el d'agrupar tots i anar a una no serà possible, coneixent una mica als líders diria que els més votats es quedaran a part, perquè hi ha massa afany de protagonisme, els interessos personals estan per sobre de poble, els més situats a la dreta aniran colze a colze, i si no m'equivoco una esquerra sense rumb s'unirà només per tenir part del pastís, total la dreta estarà davant, i els altres a dir sí senyor.
Diria que a Convergència la deixaran de banda, ignorant que el poble li hagi donat més vots, i com sempre a perdre el poble pla, però en el fons és el que mereixem, gairebé la meitat de poble no va exercir el seu dret a vot, i en canvi a la dreta no hi falta cap.
Resultat a esperar quatre anys més, si arriben, en el fons espero que no.

ESPAVILA-ESPARREGUERA ha dit...

No hi estic totalment d'acord amb això. No tenim el que mereixem. Hi ha gent al nostre poble que treballa molt perquè això rutlli una miqueta (i no estic parlant de polítics).
Aquests números ( o els que fan uns quants) no representen la voluntat del poble, i si la meitat de la població no va exercí el seu dret a vot és el que hauria de preocupar als nostres electes governants.
Però no! No els preocupa un rabe la voluntat del poble. Per això no ens ha de estranyar ans al contrari ens hauria d'admirar, que els joves, i no tan joves, es manifestin en contra d'aquesta democràcia que és capaç de permetre que els més ambiciosos, que no els millors, ocupin l'espai públic que paguem entre tots. Hem de vetllar entre tots pel nostre poble, és clar que ells no ho faran. Segur que entre tots ho podriem aconseguir

Anònim ha dit...

La meva intenció no és entrar en un debat, però qualsevol persona una mica entesa en la matèria, et dirà que la política d'estat és un reflex de la societat, i m'agrada que la gent surti al carrer perquè és una de les poques armes que tenim, però si no sabem reconèixer els nostres errors mai podrem canviar, i la societat en general ha de canviar, no és només un problema polític, he vist també molta gent criticant que vol solucions mentre bevien dues cerveses en un bar acabant amb el poc atur que els quedava, i també he vist altres que s'arriscaven recollint l'atur i muntant algun negoci per anar fent i subsistir, perquè tots sabem que el govern no ens tragués les castanyes del foc, i hi ha gent que espera una solució, i sé que hi ha molts que no tenen ni per menjar, gent que ho està passant malament, molt malament, el govern el que fa és administrar un país, i el que li hem d'exigir és que ho administri bé, però no n'hi ha prou amb aixecar les mans i fer-ho en pau, estic seguint cada dia les concentracions amb l'esperança que això no quedi en res, amb l'esperança que creixi, però no t'equivoquis aixecar el país ho hem de fer nosaltres, la meva intenció en escriure és expressar el que sento no el que vull, si fos per mi els bancs que no tornin el deute a l'estat ja estarien nacionalitzats per ajudar a les pimes, són les úniques que poden donar treball que és el que volem tots, el primer escrit parla dels polítics de la població en els quals tinc poca confiança, per no estendre'm més et diré que sóc en general molt optimista, però amb la raça política que tenim espero poc d'ells i ho sento en l'ànima.

ESPAVILA-ESPARREGUERA ha dit...

comparteixo el teu criteri, i estic basicament d'acord amb tu, anònim, siguis qui siguis.

Leandre ha dit...

Perdonareu el meu català, és deplorable, però segur que s'entén, ha estat un plaer, una salutació molt cordial.